Singlehanded / Duohanded

Singlehanded zeilen is Solo zeilen, maar niet alleen.

De Singlehanded wordt al sinds 1969 georganiseerd, De initiator van dit evenement was Reid de Jong, vuurtorenwachter van Workum. Reid had de bedoeling om zeilers en zeilsters ervaring te laten opdoen in boothandeling, zeemanschap en zelfredzaamheid bij te brengen. Dit, door minimaal motorgebruik en zonder hulp van buitenaf. Ook het bijhouden van het logboek en het journaal vond hij een eis. Nog steeds wordt dit in de Singelehanded getracht te handhaven, al mag men nu niet meer roeiend, bomend en jagend door de sluis  en andere kunstwerken. Wel mag men zich bij windstilte, roeiend en bomend voort bewegen.

Het motorgebruik is minimaal en moeten havens zoveel mogelijk zeilend worden aangedaan. De motor pas in het werk als lijnen, zoals in het "formulier havenbenadering" zijn aangevenlmet de boeg zijn gepasseerd. Ook moet men nog steeds het logboek en het journaal bij houden en is hulp van buitenaf verboden.

Aan dit unieke evenement hebben bekende zeilers en zeilsters meegedaan en zou iedere zeiler of zeilster eigenlijk dit evenement op zijn of haar bucketlijst moeten hebben staan.

De "Singlehanded" is het oudste, zwaarste, maar ook leukste zeilevenement voor solozeilers.

Sinds 2019 is er ook een Duohanded aan dit unieke evenement toegevoegd, Om ervaring op te doen in het shorthand zeilen, is de Duohanded een mooie opstap.

Duohanded, als solozeilen (nog) even niet gaat!

De Duohanded zeilers krijgen in principe dezelfde zeilopdracht als de Singlehanded zeilers, wel zijn er enkele aanpassingen in de route en is deze langer. De Duohanded zeilers mogen een rustperiode overslaan.. Ook krijgen zij een andere startcode.

Doel van de Singlehanded en de Duohanded is, om met minimaal motorgebruik de vaaropdracht uit te voeren.

De "zeilaanwijzing" wordt tijdens het palaver uitgereikt, maar is niet leesbaar. Om 12:30 voor de Singlehanded en om 13:00 uur voor de Duohanded, wordt er een code bekend gemaakt, waarna de deelnemers de "zeilaanwijzing" kunnen lezen. Tot de start is het dus onbekend, wat de opdracht is, die de deelnemers moeten verrichten. 

Van de deelnemers zijn er altijd een 15 tot 30 %, die de opdracht niet afmaken. Dit kan komen door slechte voorbereiding, de weersomstandigheden, een verkeerde planning of conditie van de schipper of schip.

In het verleden is bewezen, dat zowel kleinere als grotere boten en zowel mannen als vrouwen de begeerde wisselprijs in de wacht kunnen slepen.

Deze prijs kan je winnen door goede navigatie, goed de snelheid van de boot in te kunnen schatten en het op de juiste manier bijhouden van het logboek en journaal. Veel bekende solozeilers hebben de Singlehanded gevaren en de algemene conclusie van deze zeilers is, dat de Singlehanded zwaarder is dan menige oceaan oversteek. 

 

Reid de Jong, bedacht in 1969 de Singlehanded.

 

  

© 1969 Singlehanded.nl 

Teksten, foto's, informatie van deze website, mogen alleen worden gebruikt als de bron wordt vermeld.

 

Bank

Iban        : NL32KNAB0773418741

BIC         : KNABNL2H

tnv          : F.A. Brattinga

Contactgegevens:

Singlehanded organisatie

Adres     : p/a Kleine Vos 22

Postcode: NL-8607HM

Plaats     : Sneek

E-mail      : info at Singlehanded.nl